Annonce
Da muren faldt

Skæbnerne ved grænsen

Fem hundrede meter fra museet i Schlagsdorf har man rekonstrueret et udendørs grænse-anlæg med originale genstande. Foto: Lars Hovgaard

Museum fortæller utallige historier om den indre tyske grænse mellem Østersøen og floden Elben.

Alle med interesse for de begivenheder, der udspillede sig ved grænsen mellem Øst- og Vesttyskland i årene fra 1945 til 1990, bør tage en tur ud på landet i den nordvestlige del af delstaten Mecklenburg-Vorpommern og besøge det fremragende og nyrestaurerede grænsemuseum i den lille landsby Schlagsdorf.

Her i 30-året for Murens fald er det ikke mindst vigtigt for den yngre generation at opleve, hvad der sker, når et diktatur spærrer sit eget folk inde og med vold og magt hindrer dem i at opleve verdenen udenfor politistaten.

Museet fortæller utallige historier om den indre tyske grænse mellem Østersøen og floden Elben, viser spændende genstande, historiske videooptagelser, plancher på tysk og engelsk og beretninger om, hvordan den indre tyske grænse udviklede sig i årenes løb - og hvilke konsekvenser det havde for dem, der boede i området.

Det fortælles og dokumenteres, at ialt 1.505 mennesker i perioden 1952 til 1961 blev fordrevet fra deres hjem i området for aldrig mere at kunne vende tilbage, da deres hjem ofte blev jævnet med jorden for at gøre plads til grænseudvidelser og for at sikre frit skudfelt for de forhadte østtyske grænsetropper.

Fem hundrede meter fra museet i Schlagsdorf har man rekonstrueret et udendørs grænse-anlæg med originale genstande. Foto: Lars Hovgaard

Gribende beretninger

Særligt gribende er de beretninger om folk, der mistede livet under flugtforsøg fra diktaturet, og de fortællinger er der flere af på museet, samt flugter der endte lykkeligt. Det samme var tilfældet med adskillige andre langs den 1.393 kilometer lange indre tyske grænse mod syd.

Fem hundrede meter fra museet i Schlagsdorf har man rekonstrueret et udendørs anlæg med originale genstande, der viser, hvordan grænsespærringen var etableret, med blandt andet et originalt vagttårn fra 1980'erne, pigtråds-spærring og andre effekter.

Så vil nogen måske spørge, om der slet ikke var åbninger i grænsespærringen, ud over de få officielle grænseovergange?

Og det var der faktisk, det hemmelige østtyske STASI-overvågningspoliti og spionagetjeneste havde langs den indre tyske grænse nogle få hemmelige steder, hvor man i nattens mulm og mørke kunne sluse sine agenter ind i Vesttyskland uden at blive afsløret af de officielle grænseoverganges projektørlys.

Det nyrestaurerede grænsemuseum i den lille landsby Schlagsdorf. Foto: Lars Hovgaard
Artiklen fortsætter efter annoncen

Stort naturområde

De hemmelige "huller" i grænsen er blevet afsløret af de forskere, der har fået adgang til de gamle STASI-arkiver.

Forskerne har ligeledes fundet frem til, at der var 44 aktive uofficielle efterretningsmedarbejdere i det nordvestlige Mecklenburg, og de havde til opgave at udspionere deres egne medborgere og berette om deres ageren til det hemmelige overvågningspoliti, ofte med skueprocesser og fængslinger til følge.

Nu har der lykkeligvis været fred og ingen fare i området i snart 30 år, men som en klog person en gang har sagt, "Den, der ikke kender fortiden, forstår ikke nutiden". Det har man taget alvorligt med udstillingen i Schlagsdorf og foruden museumsbesøget i bindingsværks- og rødstenshuset kan man også vandre rundt i området (3,5 kilometer) og se 14 forskellige informationsposter - og man kan få udleveret et kort på museet.

Der arrangeres også vandre -og cykelture med guider i det smukke naturområde langs den tidligere grænse mellem øst og vest.

  • Fem hundrede meter fra museet i Schlagsdorf har man rekonstrueret et udendørs grænse-anlæg med originale genstande. Foto: Lars Hovgaard
  • Fem hundrede meter fra museet i Schlagsdorf har man rekonstrueret et udendørs grænse-anlæg med originale genstande. Foto: Lars Hovgaard
  • Det nyrestaurerede grænsemuseum i den lille landsby Schlagsdorf. Foto: Lars Hovgaard
Annonce
Annonce
Annonce
112

Efterlyst for voldsom forbrydelse: Anholdt ved færgen

112

Den ene blev kørt på sygehuset - den anden på politistationen

Falster

Gik helt galt: Diesel fossede ud

112

LIVE: Tiltalt: Påkørsel af 13-årig var et uheld

Lolland

Anne Marie og Victors drøm er brast: Det er med blødende hjerter

Nykøbing

Gentager succesen på torvet i Nykøbing

Lolland-Falster

Ekskluderet efter penge-strid: De "skader klubbens omdømme"

Lokal nyt

Renés dyre OL-billet: - Har kostet mig tæt på en million

112

Det er manden i Korsør-sagen tiltalt for

Indland

Retsformand til nævninger: Glem hvad I har hørt i medierne om Mia-sagen

Lokal nyt

Sætter bundrekord: Laveste indbyggertal nogensinde

Guldborgsund

Lokal undren: Hvorfor sker der ikke noget?

Særlig festival

Carl-Johan er medskaber af særlig festival: - Det var en stor sejr for mig

Sport

Ærlig cheftræner: - En pinlig ydmygelse

Vejret

Fem flotte dage: Sol fra skyfri himmel

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Pernille overvældet af tilbud efter bøn

Sport

Efter overraskende sejr: Sådan gik det i Middelfart

Sport

Overraskende målhelt holder City på mesterskabskurs

Guldborgsund

Klaus' unikke 'Nik & Jay'-lastbil: De hjalp ham gennem den store sorg

Lokal nyt

Smadrede bilruderne og stjal alt fra værktøj til kontanter: Pludselig fik politiet et afgørende tip

112

Umulig at overse: Ung mand foretog farlig overhaling

Lolland

Se de spektakulære nordlys-billeder