Annonce
Lolland Falster 2020

Kan se kunden direkte i øjnene

På Lammehave er der cirka 700 høns, som årligt lægger omkring 200.000 æg. Foto: Anders Knudsen

Lammehave Økologi med Jakob Isling Jørgensen i spidsen har både fokus på at dyrke kvalitetsfødevarer og give socialt udsatte mening med tilværelsen.

I gårdbutikken hos Lammehave Økologi ved Horbelev bugner hylderne af forskellige friske grøntsager som selleri, søde kartofler, kål og græskar.

Et stort udvalg af mel af gamle kornsorter som ølandshvede, guldblomme og emmerhvede pryder også hylderne.

I fryseren er der forskellige udskæringer af lamme- og svinekød. Og så er der selvfølgelig frisklagte landæg.

Alt sammen produceret på Lammehave. Her bor 51-årige Jakob Isling Jørgensen med sin hustru Tina.

Siden han i 1998 overtog det daværende fritidslandbrug på Lammehave, har han omlagt til økologi og skabt en bedrift med fokus på den gode kvalitetsråvare, der sælges både i gårdbutikken, i specialbutikker og til spisesteder og kantiner.

Lammehave er blevet en af de gode lokale succeshistorier og er også kommet med i fødevarenetværket Muld Lolland-Falster.

Med en ny forpagtning driver Jakob nu 50 hektar, hvilket ikke er meget sammenlignet med stordriften i dansk landbrug anno 2020.

I fryseren i gårdbutikken er der udskæringer af lamme- og svinekød. Foto: Anders Knudsen

Afhængig af højere pris

Men det at være en mindre fødevareproducent giver ham mulighed for at satse på kvalitet og se kunderne direkte i øjnene.

- Som landmand er du afhængig af noteringen på korn, mælk og kød. Jeg er til gengæld afhængig af en højere pris for varen. Den får jeg blandt andet ved at springe grossistleddet over. Jeg kan godt lide at have tæt kontakt med kunderne. Og hvis jeg laver noget forkert, kan jeg hurtigt rette det. Jeg er lige så meget købmand som landmand. Det er spændende selv at afsætte varen, det giver en god fornemmelse for, hvad kunderne vil have, forklarer Jakob Isling Jørgensen.

Det kan dog godt være svært at få det til at løbe rundt som lille lokalproducent.

Men gennem glasruden i gårdbutikken ind til lageret, kan man se en del af forklaringen på, hvorfor Lammehave alligevel er en succes. Her står to unge medarbejdere og pakker mel.

Lammehave er nemlig samtidig med at være en økologisk bondegård også et socialt beskæftigelsestilbud til unge psykisk udviklingshæmmede.

I øjeblikket arbejder fem udviklingshæmmede på Lammehave, og det er med til at give et indkomstgrundlag, så bedriften kan løbe rundt.

Jakob er uddannet landbrugstekniker, men han har også i 11 år arbejdet som værkstedsleder og faglærer på Sønderskovhjemmet, som er et midlertidigt hjem for hjemløse mænd i Flintinge.

- Jeg købte Lammehave tilbage i 1998, fordi jeg altid gerne havde villet have et landbrug. I erkendelse af, at hvis jeg skulle kunne leve af det, tænkte jeg, hvorfor egentlig ikke arbejde med socialt udsatte herhjemme i stedet for på mit arbejde, og derfor søgte jeg i 2007 om, at Lammehave blev et aktivt beskæftigelsestilbud, forklarer Jakob Isling Jørgensen.

Hos Lammehave Økologi dyrkes der i dag mellem 25 og 30 forskellige efterårs- og vintergrøntsager, der dyrkes 30 hektar med gamle kornsorter, der er 75 moderfår og 30 slagtesvin om året og derudover 700 høns, der lægger cirka 200.000 æg om året.

Der er derfor nok at tage sig til for de i øjeblikket fem unge beskæftigede på gården, som hjælper med alle typer af opgaver fra plantning, pasning og optagning af afgrøder til at fodre dyr, sætte hegn op og pakke mel og også quinoa, som Lammehave pakker for Danish Quinoa Group.

- Det er vigtigt, at de har et arbejde, der giver mening, og at de kan se, at de er noget værd. Det er min opgave at koble de rigtige mennesker på de rigtige opgaver og sætte det pædagogisk op, så det tilfredsstiller deres behov, siger Jakob Isling Jørgensen og fortsætter.

- På Lammehave får de faglige kompetencer og bliver hele tiden dygtigere. De er stolte af deres arbejde, og vi har et ikke-eksisterende sygefravær. Her er der en mening med det, de laver. Der er en efterspørgsel på varerne, og de har travlt, men det gør ikke noget, for det giver en stor tilfredsstillelse, når man så alligevel når det hele i sidste ende, siger han.

Jakob Isling Jørgensen tager os med ud i grøntsagsbedet, der, som han siger, er et slaraffenland for en kok. Selv ukrudt som fuglegræs kan bruges som topping i et gourmetmåltid, fortæller han, og lader os smage på ukrudtet, der har en let sødlig smag som af ærter.

Han trækker også et stort, fint bladselleri op af jorden og tager en knasende bid, så man får lyst til at gøre ham kunsten efter for at mærke den skarpe smag og delikate sprødhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Salget går strygende

Salget af grøntsager går da også strygende og også salget af mel og kød for den sags skyld.

I de første måneder efter corona-nedlukningen i marts og april ligefrem fordoblede Lammehave sit salg.

- Jeg tror, det hænger sammen med, at folk gerne vil handle her i gårdbutikken, hvor der ikke er så mange mennesker som inde i byen, siger Jakob Isling Jørgensen.

Lammehave afsætter blandt andet fødevarer til efterskoler i området og restauranter som Pomle Nakke, Hotel Saxkjøbing og Wedo, som har syv salatbarer i København.

Der bliver ikke brugt det store krudt på markeder og lignende, for kunderne kommer af sig selv.

- Senest har en bager fra Tisvilde henvendt sig, fordi han er interesseret i vores mel, fortæller Jakob Isling Jørgensen.

Ved siden af grøntsagsmarken kan man også se en ny lagerhal, som er ved at blive opført. Den nye hal skal give mulighed for at opbevare ekstra korn fra de nyforpagtede 20 hektar.

- Vi har haft produceret omkring 50-60 ton mel om året, men nu skal vi op på 100 ton om året. I modsætning til grøntsager kan korn holde sig i flere år, og det er vigtigt for os at have nogle navigationsmuligheder, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremtiden

På spørgsmålet om, hvordan han ser Lammehave udvikle sig de næste 10 år, siger han.

- Landbrugsfagligt tror jeg, vi bliver bedre til at tilpasse os kundernes ønsker. I takt med, at de store landbrug bliver større, tror jeg, der bliver mere plads til sådan nogle som mig, der producerer specialprodukter, siger han.

Jeg kunne også forestille mig, at vi på et tidspunkt vil gøre mere ud af at blive besøgsgård og tilbyde rundvisninger til foreninger og så videre og formidle tanken fra jord til bord og vise, hvad vi går og laver. Knuthenlund er et godt eksempel, siger Jakob Isling Jørgensen.

Indtil videre er Lammehave Økologi med i Landbrug & Fødevarers skoletjeneste.

  • På Lammehave er der cirka 700 høns, som årligt lægger omkring 200.000 æg. Foto: Anders Knudsen
  • I fryseren i gårdbutikken er der udskæringer af lamme- og svinekød. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Maribo

Kristinas frirum: - Her betyder det ingenting, om du er direktørfrue, eller du ikke har et arbejde

112

Biologisk far til afdød pige: - Det virker meningsløst

Guldborgsund

Stort dyr midt på motorvejen

Indland

Studie udpeger sommeren 2023 som den varmeste siden år 0

Erhverv

22-årige Frederik efter første uge som købmand: - Det er kommet bag på mig

Falster

Gik helt galt: Diesel fossede ud

112

Efterlyst for voldsom forbrydelse: Anholdt ved færgen

Nykøbing

Gentager succesen på torvet i Nykøbing

112

Tiltalt i Korsør-sagen: - Det var et uheld

112

Det er manden i Korsør-sagen tiltalt for

Lokal nyt

Renés dyre OL-billet: - Har kostet mig tæt på en million

Lokal nyt

Sætter bundrekord: Laveste indbyggertal nogensinde

112

Den ene blev kørt på sygehuset - den anden på politistationen

Indland

Retsformand til nævninger: Glem hvad I har hørt i medierne om Mia-sagen

Vejret

Fem flotte dage: Sol fra skyfri himmel

Annonce
Annonce
Lolland

Anne Marie og Victors drøm er brast: Det er med blødende hjerter

Guldborgsund

Lokal undren: Hvorfor sker der ikke noget?

Lolland

Se de spektakulære nordlys-billeder

Sport

Ærlig cheftræner: - En pinlig ydmygelse

Lolland-Falster

Ekskluderet efter penge-strid: De "skader klubbens omdømme"

Sport

Efter overraskende sejr: Sådan gik det i Middelfart

Udland

Sjælden solstorm giver nordlys flere steder i verden